17.8.09

Deseterački udar na političku ostavštinu Ive Sanadera


Piše: Imota Dinaroid
17. kolovoza 2009.

Najvažniji događaj ovoga ljeta svakako je neočekivano povlačenje premijera Ive Sanadera iz politike. Razlog ostavci ostaje tajna, iako mnogi promatrači drže da je ona uvjetovana porazom njegove političke strategije kako na domaćoj tako i na međunarodnoj pozornici. O političkoj ostavštini Sanadera mnogi su iznijeli svoje mišljenje uključujući i hrvatske guslare. U očima guslara, Sanader ipak bolje prolazi od predsjednika Mesića. Dok je Mesić "partizanska hulja", Sanader je samo "hulja". Ali i jedan i drugi - "izdajnici".Razlika između "partizanske hulje" i obične "hulje" jeste u broju stihova kojim ih "časti" narodni pjesnik. O "partizanskoj hulji" (Mesiću) napisano je na tisuće deseteračkih stihova, a o "hulji" (Sanaderu) svega nekoliko stotina.

Jedan tipičan primjer antisanaderovskog  raspoloženja pretočenog u stihove  jeste i  guslarski spjev pod naslovom "Časni sude nisam kriv" u izvedbi Vlade Kutle.   Riječ je o svojevrsnom hvalospjevu u čast hrvatskog generala Ante Gotovine, ali također i o izdaji hrvatske vlasti na čelu sa  Sanaderom.


Stihovi  nose prepoznatljivi ton ubojitog  deseterca  Vlade Petričušića Uče,  pučkog pjesnika iz Posušja. Inače, ovo nije jedina pjesma u izvedbi guslara Kutle koja se žestoko obara na Sanadera i  "izdajničku" vlast. Ono što je zajedničko svim ovim stihovima jeste njihova surova jasnoća, beskompromisnost u obrani hrvatskih "svetinja" , bio to  general Gotovina ili neki drugi vitez Domovinskog rata. Naime, u današnjem vremenu uljudbenih sučeljavanja, sputanih emocija i političke ispravnosti, ovi stihovi mogli bi nekome izgledati  i previše "divljim",  na granici razularene kletve  u obračuni sa "izdajicama" s jedne strane ili pak  nekontrolirano veličanje "junaka" s druge.  Međutim, ova njihova ogoljelost i  jasnoća poruke - ponekad žezlo,  a ponekad nebeska munja,  jeste upravo ono što guslare čini prepoznatljivom vrstom u  uglađenom svijetu naše našminkane  estrade. Naime, guslar ne može lagati niti on to smije. On je svijest i savjest svoga naroda, njegove oči i uši. Sve vidi, sve čuje, sve bilježii...


Po riječima guslara Kutle, Sanaderova politika gora je od bivših  hrvatskih komunista pod vodstvom Ivice Račana. Sanader  ne samo da je dvoličnjak ( "jedno čini sasvim drugo zbori") već i samodržac koji čak otima imovinu Dunji Gotovini, suprugi našeg generala. U društvu sa Mesićem ("Stevom"), Sanader  se ulizički odnosi prema europskoj zajednici te je voljan izdati interese svog naroda da bi ugodio strancima:

Sanader je od Račana gori
jedno čini sasvim drugo zbori
imovinu Dunji oduzima
taj tiranin, živa je istina
on evropski sa Stevom nagađa
Europa mu od Hrvatske slađa
ta Unija za njeg cijene nema
zbog nje će se odreći i imena
hrvatskoga naroda i grude
njegove su ambicije lude

Nadalje, guslar Kutle nam kaže da je Sanaderova politika motivirana njegovom bolesnom karijerom. Tu je, također, i nezaobilazna Carla Del Ponte, taj omraženi Musa Kesadžija haškog pašaluka kojoj se Sanader neprestano dodvorava:

karijeru on  bolesnu  gleda
i nitkud se od tog smetnut ne da
Carla njega po ramenu gladi
kao da se o kretenu radi
uistinu on izrod postaje
sve usluge tuđincima daje
nekada je grdio Račana
zbog parapa morskog potpisana
(...)
istim putem i Sanader kreće
nitko tuđe želje odbit neće

Hrvatska - Sanaderova prćija. Ovo često čujemo kod današnjih novinara, poglavito onih konzervativnog ustroja kao što je Milan Ivkošić iz Večernjeg lista. Ovu ideju čujemo i u Kutlinoj izvedbi:

u pitanju tu su milijoni
da Hrvate ko stoku goni
u Uniju Evropsku prokletu
ne misleći na Hrvatsku svetu
zemlju našu ko da je ničija
Sanadera ko da je  prčija
sve Sanader tuđincim će dati
i nikoga neće ni  pitati

Jadranka Kosor, Sanader i Šeks poistovjećuju se sa vladom idiota. A onaj tko ne sluša  "velikog samodršca" mogao bi proći  kao i Branimir Glavaš - u robiju ili izgnanstvo, nije važno:

sa Jadrankom sijedom on se mota
na čelu joj vlade idiota
Sanaderu tko klimati  neće
taj će imat Glavaševe sreće
našao je Šeksa suradnika,
prevaranti, ista im je slika.

Lov na hrvatsku "divljač" u društvu sa Musom Kesadžijom - Carlom Del Ponte - Sanaderova je sveta zadaća. Ovog puta riječ je o  bogatoj lovini - general Ante Gotovina! Zbog svega ovoga Sanader je zadobio odličje izdajice i orjunaša:

Carla Ponte u Beograd leti
da hvatanje Antino posveti
Sanader se o tom s Karlom slaže
da Srbima to sve  bude draže
Sanader je sve o Anti  znao
puno prije nego ga hvatao
Sanaderu, izdajico naša
ti si pravi izrod orjunaša
baš iz Splita hrvatskoga grada
koji isto od četnika strada

U zaključku, guslar Vlado Kutle bespoštedno se obrušava na hrvatsko izdajničko kolo, poglavito na  premijera Ivu Sanadera. I kao što rekoh, volju gusala moramo poštivati jer one su glas nepodmitljive narodne volje, kako nekad tako i danas.  Dakle, Sanader ne samo da je izgubio povjerenje uglađene Europe već i narodnog guslara, što je daleko važnije. Naime, onaj koji se zamjeri narodnom guslaru - tome nema spasa niti  na nebu niti na zemlji. Josip Broz Tito mogao je izbjeći sud pravde na zemlji, ali ne i na nebu gdje ga je dočekala zaslužena ruka našeg guslara (vidi Ivan Čaljkušić - Žrtve Bleiburga i Tito u paklu). Stoga  političar koji izgubi povjerenje svoga naroda mora se dobro zamisliti nad svojom sudbinom. Ako treba dati i ostavku - neka bude. Sanader je to uradio. Poslušao je, dakle,  glas naroda.   Možemo s pravom reći  - gusle ga oboriše.

Poslušajte ovdje kraći ulomak Kutline pjesme.

Za HRVATSKI  GUSLAR,
Imota Dinaroid

KOMENTIRAJTE  UREDAK

 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.